Αυτή τη στιγμή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζει για την ουδετερότητα του διαδικτύου γνωστό και ως “net neutrality” (#netneutrality).

Η σημερινή του απόφαση θα είναι καθοριστική για τη χρήση και αξιοποίηση του διαδικτύου στο μέλλον τόσο για τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου όσο και για τους απλούς καθημερινούς χρήστες που είμαστε όλοι εμείς!

Οι συνέπειες της σημερινής απόφασης θα έχουν αντίκτυπο στην ταχύτητα και το κόστος του διαδικτύου. Αν η ουδετερότητα του διαδικτύου υπερισχύσει θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τη χρήση του ίντερνετ όπως έχουμε συνηθίσει, ελεύθερα. Αν όχι, θα περιοριστεί η χρήση μας πίσω από οικονομικές μπάρες. Με άλλα λόγια, η “ποσότητα” “ποιότητα” και “ταχύτητα” του διαδικτύου θα γίνει προϊόν αγοραπωλησίας. Ως αποτέλεσμα, πολλές εφαρμογές θα αποκλειστούν έμμεσα από το διαδίκτυο και πολλές άλλες θα υπονομευθούν.

Δεν αξίζει λοιπόν να αφιερώσουμε λίγο χρόνο σήμερα και ως πολίτες, ως καταναλωτές και ως καθημερινοί χρήστες του διαδικτύου να ασκήσουμε τη δική μας πίεση και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα – την ελευθερία, αντικειμενικότητα και ουδετερότητα του διαδικτύου;

Στους ήδη υπάρχοντες υποστηρικτές βρίσκονται πολλές εταιρείες και startups καθώς επίσης και αξιότιμα μέση του ακαδημαϊκού κλάδου και όχι μόνο. Παραδείγματα αποτελούν ο Tim Berners-Lee  (ο εφευρέτης του World Wide Web – γνωστό σε όλους μας “www” που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα για να “σερφάρουμε” ανοιχτά στο διαδίκτυο), ο Lawrence Lessig (αξιότιμος καθηγητής του Harvard Law School, δικηγόρος και ακτιβιστής με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα ψηφιακά δικαιώματα) καθώς επίσης και η Barbara van Schewick (καθηγήτρια Νομικής και υπεύθυνη του Stanford Law School’s Center for Internet and Society)
Για την προσπάθεια αυτή έχουν δημιουργηθεί ομάδες πίεσης όπως οι “Save the internet”​ που παρέχουν περισσότερες πληροφορίες, όπως Savetheinternetεπίσης και απλές και χρήσιμες συμβουλές όσον αφορά τον τρόπο άσκησης πίεσης. Οι τρόποι περιλαμβάνουν τη αποστολή ενός απλού tweet, ενός πιο σύνθετου email και για τους πιο τολμηρούς, μια κλήση στους αντιπροσώπους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αίτημα την διαφύλαξη της ουδετερότητας του διαδικτύου.

[Ο Έλληνας αντιπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο κος Μανώλης Κεφαλογιάννης / Manolis Kefalogiannis​, και στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε twitter το προτεινόμενο μήνυμα από την ομάδα Save The Internet είναι:

Dear @M_Kefalogiannis please vote for the amendments delivering real #NetNeutrality TODAY! #SaveTheInternet https://savetheinternet.eu]

Νοιάσου, δράσε και πράξε! Αξίζει!
#netneutrality #savetheinternet

Περισσότερες πληροφορίες:
https://cyberlaw.stanford.edu/blog/2015/10/broad-coalition-urges-european-parliament-adopt-amendments-save-net-neutrality
http://www.businessinsider.com/european-parliament-to-vote-net-neutrality-proposals-amendments-activists-critics-2015-10http://techcrunch.com/2015/10/27/here-are-the-meps-you-should-tweet-about-net-neutrality-this-morning/

Advertisements