Πόσες φορές πρέπει ακόμα να επισημανθεί από αρμόδιους και μη φορείς ότι η δημοσίευση φωτογραφιών παιδιών στο διαδίκτυο εκθέτει αυτά σε πολλούς κινδύνους που έχουν να κάνουν με την ιδιωτικότητα τους και την ψυχική και σωματική τους ακεραιότητα;

Οι αστυνομικές αρχές της Γερμανίας, πρόσφατα, ενημέρωσαν τους πολίτες να μην ανεβάζουν φωτογραφίες ανηλίκων στο διαδίκτυο. Στην πραγματικότητα, τους προέτρεψαν να σκεφτούν ξανά και ξανά το κατα πόσο θέλουν να παραβιάσουν την ιδιωτική ζωή του παιδιού. Στην έκκλησή τους είπαν:

“Μπορεί αυτές οι φωτογραφίες να σας φαίνονται γλυκές τώρα, αλλά το παιδί μπορεί να τις βρει εξαιρετικά ντροπιαστικές στο μέλλον.”

Οι αρχές επίσης τόνισαν ότι

“το διαδίκτυο δεν ξεχνά”

και προειδοποίησαν ότι

“οι φωτογραφίες αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν υλικό εκφοβισμού ή παιδικής πορνογραφίας στο μέλλον.”

Η έκκληση αυτή της Γερμανικής αστυνομίας διαδόθηκε άμεσα και σε ένα ευρύ κοινό. Το προβλημα όμως δεν περιορίζεται στα γερμανικά σύνορα και δε λύνεται με την απλή ανάγνωση της έκκλησης και την αναδημοσίευσή της. Το πρόβλημα υπάρχει και στο ελληνικό διαδίκτυο. Δυστυχώς, πολλοί από εμας εξακολουθούμε να δημοσιεύουμε φωτογραφίες ανηλίκων χωρίς να σκεφτούμε τις επιπτώσεις των πράξεων μας. Και αυτό το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους γονείς, αλλά όλους μας – τους δασκάλους, τους συγγενείς, τους γείτονες.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας δίνουν τη δυνατότητα να εκθέσουμε τους εαυτούς μας και την καθημερινή μας ζωή και να τη μοιραστούμε με όποιον επιθυμούμε. Αυτό όμως δε μας δίνει το δικαίωμα να εκθέτουμε σε κίνδυνο και τη ζωή των υπολοίπων ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά.

Μη δημοσιεύετε φωτογραφίες ανηλίκων στο διαδίκτυο, ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους του διαδικτύου, φροντίστε για την ασφαλή τους περιήγηση και διασφαλίστε την προστασία τους από την αλόγιστη έκθεσή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, εαν διαπιστώσετε στην έκθεση κάποιου ανηλίκου στο διαδίκτυο (π.χ. στο προφιλ κάποιου φίλου) μη διστάσετε να το επισημάνετε!

Προφυλάξτε τα παιδιά σας, τους φίλους σας, τους συγγενείς σας και όλα τα παιδιά δίπλα σας. Μην γίνετε η αιτία της εκμετάλλευσής τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την δράση των Γερμανικών αρχών: https://nakedsecurity.sophos.com/2015/10/16/police-stop-posting-pictures-of-your-kids-on-social-media/

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3275790/German-police-warn-parents-stop-putting-photographs-children-social-media-stop-shared-paedophiles.html

Advertisements